Pozivamo ravnatelje vrtića, osnovnih i srednjih škola da svoje ustanove uključe u projekt ne samo kao odgojno-obrazovnu ustanovu, nego kao važnu sastavnicu pozitivnih dionika u promicanju zdravstvene pismenosti i zdravlja u zajednici. Prijave se primaju do 17. lipnja 2024. na mail adresu info@svezanju.hr s predmetom „Mama, budi zdrava“.

Nacionalni projekt Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad 2024. provodi osmi put zaredom udruga Sve za nju pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Pravobranitelja za djecu.

Prošle godine projekt je proveden u svim županijama u 192 obrazovne ustanove iz 137 gradova i mjesta, a podijeljeno je 64 500 personaliziranih letaka koje su djeca odnijela majkama. Naravno, letke su dobili i svi zaposleni u školama i vrtićima.

 

O Projektu

Udruga SVE za NJU, osmu godinu zaredom u listopadu, Međunarodnom mjesecu protiv raka dojke, organizira projekt “Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad”, kako bi podigla svijest i odgovornost žena za vlastito zdravlje, posebno zdravlje dojki. Najveća želja majke još prije rođenja djeteta jest da bude zdravo. Djeca to isto žele poručiti svojim majkama kroz akcije koje se održavaju širom Hrvatske tijekom Ružičastog listopada. Prvi put proveden je 2017. u Glini i Hrvatskoj Kostajnici, a sad se provodi u svim hrvatskim županijama.

 

Nagrade

Projekt je 2018. godine nagrađen na javnom pozivu „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima Udruga “Ureda za udruge Vlade RH i izabran je među tri najbolja projekta civilnog društva za 2018. od strane stručnog ocjenjivačkog suda Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Projekt je 2022. godine ušao u finale prestižne nagrade EU Health Award koju dodjeljuje Europska komisija i osvojio EU Health Award u kategoriji prevencije raka za 2021.

 

Provedba

U Hrvatskoj se provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Pravobranitelja za djecu u velikom broju osnovnih i srednjih škola te vrtića širom Hrvatske. Učenici tijelima formiraju simboličnu vrpcu i fotografiraju se ili snime kratki video s porukom, a majkama ponesu edukativni letak s porukom ‘Mama, budi zdrava’. Cilj projekta i akcije je promicanje Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanje mlađih žena koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom na brigu o zdravlju. Istovremeno, povodom organizacije akcije u školi nastavnici na prikladan način djecu upoznaju s važnosti razvoja zdravih stilova života u svrhu očuvanja zdravlja i prevencije bolesti.

Pridružite se školama koje brinu o zdravlju djece i njihovih majki!

Sve za nju tim