U Zagrebu je 6. i 7. rujna 2024. održan Regionalni sastanak „Glas onkoloških pacijenata“ u organizaciji Udruge žena oboljelih i liječenih od raka Sve za nju, Europa Donna Slovenije i Udruženja pacijenata Srbije. Već u uvodnom obraćanju pokrovitelja  Predsjednika Republike Hrvatske  Zorana Milanovića, voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Zrinke Ujević, predstavnice Ministarstva zdravstva Maje Cvetojević i izvršnog direktora European Cancer Organization, Mikea Morriseya mogla se čuti podrška i prepoznavanje važnosti ishoda liječenja i nejednakosti u onkološkoj skrbi.

Na konferenciji je predstavljen dokument „Zagrebačka deklaracija 2024.“ koju inicijalno potpisuje 25 udruga iz deset zemalja srednje i istočne Europe. Udruge su se ujedinile kao glas onkoloških bolesnika diljem Europe te kao zagovornici oboljelih od raka, posvećeni prevenciji i pružanju podrške oboljelima, predani poboljšanju cjelokupne skrbi za oboljele. 

Poruka udruga pacijenata

Udruge koje su usuglasile i inicijalno potpisale Deklaraciju zaključuju dokument riječima:

“Kolektivno smo usvojili strategije i planove za borbu protiv raka, na nacionalnoj i EU razini, koji su svi  usmjereni na poboljšanje ishoda liječenja raka i poboljšanje skrbi za onkološke pacijente. Međutim, stvarni učinak tih planova vidjet će se samo njihovom provedbom.

Pacijenti su čekali dovoljno dugo i dočekali planove i strategije, i ne žele više predugo čekati za njihovu provedbu. Sada je vrijeme da svi dionici preuzete obveze pretvore u provedive rezultate. A ključno je prepoznati i neprocjenjivu ulogu koju pacijenti mogu imati u tom procesu. 

Pacijenti nisu samo korisnici zdravstvenih usluga, oni su jedini koji imaju iskustvo života s bolešću, liječenjem i posljedicama liječenja i najvažniji su partneri za uspješnost svog liječenja, čime mogu značajno povećati učinkovitost političkih i javnih inicijativa. Naši uvidi mogu pomoći da prepoznamo nedostatke, odredimo prioritete i osiguramo da je skrb koja se pruža uistinu usmjerena na pacijenta.

Uključivanjem pacijenata i udruga pacijenata u provedbu strategija i planova za borbu protiv raka ne samo da poštujete naše glasove, već i koristite našu  mudrost kako bismo zajedno stvorili učinkovitija rješenja za smanjivanje nejednakosti, poboljšanje ishoda liječenja i smanjivanje tereta raka. 

Radimo zajedno kako bismo osigurali da se svaki aspekt usvojenih planova i strategija ostvari bez daljnjeg odgađanja.“

Ovo je „živi dokument“, kako ga je nazvao Mike Morrissay, kojemu će u budućim mjesecima dati podršku i supotpisati ga brojne organizacije pacijenata u Hrvatskoj i Europi.

Cijeli tekst Zagrebačke deklaracije 2024. možete pronaći na poveznici https://www.svezanju.hr/wp-content/uploads/2024/09/zagrebacka-deklaracija-2024-hr.pdf 

Regionalni sastanak podržale su kompanije AstraZeneca, Roche i Novartis.