Na Sekciji za pacijente 16. kongresa Hrvatskog društva za internističku onkologiju (HDIO) Hrvatskog liječničkog zbora, održanog od 10. do 13. listopada 2024. u Rovinju, predstavljen je novi vodič za bolesnike „Kako rak može utjecati na zdravlje kostiju?“.

Namijenjen je oboljelima i članovima obitelji i njegovateljima, ali i svim stručnjacima koji na različite načine brinu o oboljelima. Pripremljen je kako bi omogućio bolje razumijevanje zdravlja kostiju kod raka. Sadrži informacije o učincima raka na zdravlje kostiju, kao i najnovije smjernice o https://www.svezanju.hr/wp-content/uploads/2024/10/ESMO-Kako-rak-moze-utjecati-na-zdravlje-kostiju.pdfvrstama dostupnih načina liječenja i svim mogućim nuspojavama liječenja.

Medicinske informacije opisane u ovom dokumentu temelje se na ESMO smjernicama kliničke prakse za zdravlje kostiju kod raka, koje su osmišljene kako bi pomogle zdravstvenim djelatnicima kod dijagnosticiranja i ublažavanja  problema s kostima kod raka. Sve ESMO smjernice kliničke prakse pripremaju i pregledavaju vodeći stručnjaci koristeći dokaze dobivene iz najnovijih kliničkih ispitivanja, istraživanja i stručnih mišljenja.

Informacije sadržane u ovom vodiču nisu namijenjene kao zamjena za savjet liječnika, ali će pomoći boljem razumijevanju.

Ovaj Vodič osmislili su i pregledali predstavnici European Society for Medical Oncology (ESMO): Robert Coleman i Svetlana Jezdić; predstavnice European Oncology Nursing Society (EONS): Eugenia Trigoso Arjona i Nikolina Dodlek, predstavnici udruga pacijenata Andre Deschamps (Europa Uomo) i Tamika Lang (Myeloma Patients Europe). Hrvatski prijevod pregledali su predstavnik Hrvatskog društva za internističku onkologiju (HDIO) doc. dr. sc. Dragan Trivanović i predstavnice Udruge žena oboljelih od raka SVE za NJU: Ljiljana Vukota i Margareta Benković.

Udruga već niz godina na temelju sporazuma s European Society for Medical Oncology (ESMO) prevodi vodiče za bolesnike, a ovaj je realiziran u suradnji udruge SVE za NJU i Hrvatskog društva za internističku onkologiju (HDIO) Hrvatskog liječničkog zbora.