Sažetak

Rak je jedan od vodećih uzroka smrti na globalnoj razini. Rak dojke ima najveću učestalost i smrtnost u žena u svijetu i u Hrvatskoj. Postoji mnogo čimbenika za koje se vjeruje da utječu na prevenciju i razvoj raka, jedan od važnijih je način života, uključujući prehranu i prehrambene navike. Cilj ovog rada bio je utvrditi prehrambene navike i unos dodataka prehrani među pacijenticama s rakom. U tu svrhu dizajniran je i proveden prehrambeni upitnik na 190 žena oboljelih od raka, korisnica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU.

Većina ispitanih žena imala je rak dojke (86%), prosječna dob bila je 52,9 ± 0,9 godina. Prema indeksu tjelesne mase, 40,5% pacijenata bilo je prekomjerne tjelesne mase, dok je 8,4% bilo pretilo, a 2,1% pothranjeno. 85,3% ispitanica procjenjuje da je poboljšalo je svoje prehrambene nakon uspostavljene, a posebno se odnosilo na unos voća, povrća i crvenog mesa.

Nakon dijagnoze, 77,9% ispitanica konzumiralo je voće, pri čemu je 41,9% konzumiralo više od 2 porcije, a 98,4% povrće, pri čemu 72,1% svakodnevno konzumira više od 2 porcije. Crveno meso konzumiralo je 22,6% pacijenata koji konzumiraju meso dok je samo 4,7% pacijenata prestalo jesti meso nakon dijagnoze. Dodatke prehrani koristilo je 76,3% ispitanica, uglavnom probiotike, vitamin D i C, s ciljem jačanja imunološkog sustava kao glavnim razlogom upotrebe.

Zaključci

U ovoj studiji oko 7,9% žena oboljelih od raka, konzumiralo je odgovarajuću količinu voća, dok je 16,8% konzumiralo odgovarajuću količinu povrća. Bijelo meso bio je izbor većine žena u ovom istraživanju. Samo 19,5% žena ispunjavale su preporuke za unos ribe. Općenito, žene oboljele od raka trebale bi povećati svoj unos voća i povrća (najmanje 400 g dnevno), ribe (dva puta tjedno), a smanjiti unos prerađenog i crvenog meso (manje od 300 g tjedno). Konzumacija alkohola treba biti umjerena (1 piće dnevno).

Što se tiče dodataka prehrani, 77,3% ispitanica koristilo je dodatke prehrani u nekoj fazi liječenja. Za obrazovanije ispitanice je veća vjerojatnost da će koristiti dodatke prehrani. Dodaci prehrani su se koristili više od biljnih suplemenata. Glavni razlozi za korištenje dodataka prehrani bili su jačanje imunološkog sustava i pospješivanje oporavka.

U ovoj studiji, najčešće korišteni dodaci bili su probiotici, vitamin D, vitamin C, multivitamini, kalcij i omega-3 masne kiseline. Prije dijagnoze, najčešće korišteni su bili multivitamini i probiotici, tijekom liječenja probiotici, omega-3 masne kiseline i antioksidansi, dok je nakon terapije najčešće korišten vitamin D.

Izvorni znanstveni članak objavljen je u znanstveno-stručnom časopisu:

Hrana u zdravlju i bolesti, znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku (2020) 9 (1) 21-29